Of je nu houdt van rustig ontwaken met een kop koffie, een zonnige middag met een goed boek of een gezellige avond met vrienden: een tuin met een overkapping is de ideale setting voor ieder moment. Maar hoe pak je de inrichting en aankleding van je tuin met overkapping aan? We helpen je op weg met inspiratie en praktische tips.

Margriet_NL_Drachten_2

De tuin met overkapping indelen

De eerste stap voor het inrichten van de tuin is het maken van een ontwerp en het bepalen van de indeling. Denk goed na over een logische inrichting van de overkapping en de tuin, waarbij je de keuze hebt uit de volgende functionele onderdelen:

  • Zitgedeelte: een comfortabel zitgedeelte onder de overkapping en/of een andere plek in de tuin. Denk aan loungebanken, fauteuils, schommelstoelen en/of een hangmat, afhankelijk van de beschikbare ruimte.

  • Eetgedeelte: als je graag buiten eet, voeg je een eetgedeelte toe. Afhankelijk van de grootte van de tuin is dat een kleine bistroset en/of een grotere eettafel onder de overkapping.

  • Buitenkeuken/bar: voor de echte liefhebbers van buiten koken met ruimte onder de overkapping en de tuin is een buitenkeuken of een bar een mooie toevoeging.

  • Opbergruimte: zorg voor voldoende opbergruimte voor het opbergen van tuingereedschap, kussens en andere benodigdheden. Hier zijn bijvoorbeeld (opberg)kasten of kisten langs de wanden van de overkapping geschikt voor.

  • Verlichting: goede verlichting is belangrijk, vooral als je ‘s avonds wilt genieten in de tuin en onder de overkapping. Hang bijvoorbeeld lampen op aan de schutting en breng verlichting aan onder de overkapping.

  • Privacy en beschutting: denk na over manieren voor privacy en beschutting in de tuin en onder de overkapping door middel van schuttingen, pergola’s, raambekleding, schuifwanden, zijwanden en/of planten.

Ter inspiratie een aantal foto’s van de mogelijke inrichting van een overkapping in de tuin:

Mat zwarte overkapping met lounge bank

Een terrasoverkapping in een tuin met een loungegedeelte.

Een tuinkamer met een houten eet tafel

Een tuin met overkapping inrichten met eetgedeelte.

Veranda met sfeerverlichting en glazen schuifwanden

Een tuinkamer met sfeerverlichting.

Gumax® Shading Panel en glazen schuifwand

Onder de overkapping creëer je beschutting & privacy met de Gumax® Shading Panels.

Een kleine tuin inrichten met overkapping

Misschien denk je bij het lezen van de bovenstaande tips: dat klinkt leuk, maar hoe pak je dat aan bij een kleine tuin? Hoe richt je deze efficiënt in? Een kleine tuin inrichten met overkapping is heel goed mogelijk. Zorg er bij het inrichten voor dat je de overkapping en de tuin multifunctioneel benut. En houd de inrichting eenvoudig, want een volle tuin oogt namelijk kleiner dan deze al is. Lees nog meer tips in het artikel 'Tuinideeën voor een overkapping kleine tuin’.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van de inrichting van een overkapping in een kleine tuin:

Voorbeelden kleine overkapping in een kleine tuin

De aankleding van de overkapping & de tuin

Als het gaat om het inrichten van een overkapping en een tuin, is de aankleding ook een belangrijk onderdeel. Voor het aankleden heb je bijvoorbeeld de volgende mogelijkheden:

  • Planten: planten zorgen voor meer sfeer, schaduw en verkoeling onder de overkapping. En er is genoeg keuze als het gaat om planten die het goed doen onder de overkapping. Lees meer in het artikel over de beste planten voor onder je overkapping.  
  • Verlichting: verlichting is niet alleen functioneel, maar ook sfeervol. Met het Gumax® Lighting System creëer je altijd eenvoudig de perfecte sfeer onder je overkapping.
  • Accessoires: met behulp van accessoires geef je de overkapping en de tuin een eigen tintje. Denk aan decoratieve kussens, vazen, tuinschilderijen of andere decoratieve objecten.
  • Persoonlijke toevoegingen: denk ook aan persoonlijke toevoegingen zoals souvenirs van reizen, foto’s en/of zelfgemaakte kunstwerken.
Een tuin met veel planten en een mat zwarte terrasoverkapping

Voorbeeld van een overkapping met planten. 

Tuinkamer met glazen schuifwanen en verschillende accesoires

Voorbeeld van een overkapping met verschillende accesoires.

Meer informatie over de mogelijkheden voor een terrasoverkapping in jouw tuin? Bekijk de pagina over terrasoverkappingen.