hangplant

Heb je een kleine terrasoverkapping? Het inrichten van de ruimte kan dan best een uitdaging zijn. Toch kun je met een beperkt aantal vierkante meters veel kanten op. Met deze stylingtips benut je de ruimte onder je overkapping optimaal!

Werk in de hoogte

Wanneer de ruimte op je terras beperkt is, moet je slimme keuzes maken. Eén manier om dat te doen is door de hoogte in te werken. Zet je planten bijvoorbeeld niet in potten op de grond, maar hang ze op aan de muur. Het sfeervolle groen is op die manier ook nog eens beter zichtbaar. Let er wel op dat het geen bonte kermis onder je overkapping wordt; kies liever voor één eyecatcher om de ruimte te decoreren. Wil je je terras verwarmen? Ga dan voor een heater die je aan de muur kun bevestigen, in plaats van een staande terrasverwarmer. Zo verlies je geen kostbaar vloeroppervlak.

De juiste verlichting

Ook als het op verlichting aankomt geldt: werk in de hoogte. Het is zonde om een deel van je terras weg te laten vallen door een vloerlamp. Ga in plaats daarvan voor wandlampen of dimbare LED verlichting, ingebouwd in je overkapping. Zo schakel je gemakkelijk tussen functionele en sfeervolle verlichting. Verborgen verlichting is eveneens ideaal wanneer je een klein terras hebt. Bevestig bijvoorbeeld een LED strip onder je tuinset voor een mooie lichtgloed op je vloer en je hebt direct een knus huiskamergevoel.

transparante vaas

Houd het licht

Rustige, lichte kleuren vormen de basis van een ruim ogend terras. Deze kleuren reflecteren namelijk meer licht, waardoor de ruimte optisch groter lijkt. Maak dus gebruik van kleuren als wit, lichtblauw, lichtgrijs en verschillende pasteltinten om je terras aan te kleden. Reflecterende materialen en transparante objecten doen het eveneens goed in een kleine ruimte. Wil je toch wat kleur toevoegen? Houd de basis dan rustig en breng kleuraccenten aan met accessoires.

Maak gebruik van multifunctionele meubels

Een opbergkist die je tevens als bijzettafel kunt gebruiken, meubels op wielen, een hangmat die je tijdelijk onder je overkapping bevestigd: er zijn talloze middelen om je terrasoverkapping slim in te richten. Ook een loungeset met ingebouwde opbergruimte is ideaal onder je terrasoverkapping. Niemand die doorheeft dat je buitenkussens, parasol en complete buitenservies zijn verborgen onder je tuinset! Ga op je kleine terras voor compacte tuinstoelen met smalle armleuningen en een tafel met een uitschuifbaar blad. Zo kun je gemakkelijk je tafel uitklappen wanneer je gasten over de vloer hebt.

kleine terrasoverkapping

Creëer diepte

Een klein oppervlak heeft weinig diepte. Dat wil echter niet zeggen dat je geen diepte kunt creëren. Een simpele truc hiervoor is het ophangen van een spiegel in de richting van de open ruimte. Meer optische diepte ontstaat eveneens door met verschillende lagen te werken. Leg op je tuinset bijvoorbeeld kussens neer in een contrasterende kleur of in een opvallend patroon. Met een buitentapijt in een andere structuur dan je vloer, creëer je hetzelfde effect. Heb je nog geen buitenmeubels voor je terras? Ga dan op zoek naar een loungebank op pootjes. Hierdoor zie je meer van je vloer en lijkt je woonoppervlakte groter.

Op zoek naar meer inspiratie voor het inrichten van een kleine terrasoverkapping? Bekijk dan ook eens ons Pinterestbord voor leuke ideeën.