Je wilt een nieuwe terrasoverkapping, maar kies je voor glas of polycarbonaat als daktype? Er is geen onbesliste winnaar als je deze twee materialen vergelijkt, want beide hebben hun positieve kanten. In deze blog vergelijken we een dak van glas en polycarbonaat op 10 verschillende onderdelen, zodat een keuze maken gemakkelijker wordt.

Glazen dakplaten terrasoverkapping

1.Uiterlijk

Het daktype van je terrasoverkapping is een belangrijke factor als het aankomt op sfeer. Je kijkt er immers tegenaan en stel daarom de vraag: Kijk ik liever tegen een dak van glas of kunststof? Hoewel smaken verschillen, zullen de meeste mensen een glazen dak stijlvoller vinden dan polycarbonaat. Bovendien stralen dakplaten van melkglas of helder glas veel luxe uit.

2. Privacy

Heb je last van nieuwsgierige buren die van bovenaf naar binnen gluren, dan is melkglas of opaal polycarbonaat een aangename optie. Hier kun je namelijk niet doorheen kijken. Voor opaal polycarbonaat en IQ relax polycarbonaat geldt hetzelfde, dus hierbij geniet je ook van veel privacy. 

3. Schoonmaak

Erger jij je snel aan vuil en wil je schoonmaken zoveel mogelijk beperken? In dat geval ben je het beste uit met melkglas of opaal polycarbonaat, want bij deze dakplaten valt vuil minder snel op. Bij heldere glasplaten is vuil sneller te zien, wat ook geldt voor helder polycarbonaat.

4. Geluidsdemping

Bij dit onderdeel kunnen we kort zijn: glas is de duidelijke winnaar wat betreft het tegenhouden van geluid. Terwijl polycarbonaat tot 21 decibel dempt gaat glas hier fors overheen met een demping van 36 decibel. Dit houdt in dat glas vijf keer beter dempt dan polycarbonaat, want geluidsdruk verdubbelt per 3 decibel.

5. Energiedoorlating

Hoe meer energie de dakplaten doorlaten, des te sneller het warmer wordt onder een overkapping. Helder glas en melkglas dakplaten hebben een energiedoorlating van respectievelijk 85% en 52%. Helder polycarbonaat, opaal polycarbonaat en IQ-relax polycarbonaat laten respectievelijk 85%, 54% en 44% van de warmtestraling door. Op zonnige dagen kunnen de temperaturen daardoor flink oplopen. Tip: wil je effectief de warmtestraling tegengaan? Gumax zonwering® weerkaast 89% van de directe warmte-instraling bij alle dakplaten.

Verschillen tussen daktypes

6. Hoeveelheid lichtinval

De lichtdoorlatendheid geeft het percentage licht aan dat door het glas of kunststof wordt doorgelaten. Helder glas laat het meeste licht door met 88%, gevolgd door helder polycarbonaat (70%), melkglas (63%), opaal polycarbonaat (55%) en IQ-relax polycarbonaat (47%). Daarnaast zorgt melkglas ervoor dat het zonlicht diffuus onder de overkapping wordt verspreid. Hiermee wordt het licht op een egale en gelijkmatige manier verdeeld, wat een fraai effect geeft.

7. Duurzaamheid

Glas heeft een langere levensduur dan polycarbonaat en is daardoor een duurzamer materiaal. Daarnaast is polycarbonaat gevoeliger voor krassen dan glas. Zo kunnen er krassen op dit materiaal ontstaan als er bijvoorbeeld takken op vallen.

8. Ruimtelijk gevoel

Wil je onder jouw terrasoverkapping een zo groot mogelijk gevoel van ruimte ervaren? Kies dan voor dakplaten van helder glas, want dit type geeft het meest vrije zicht. Op een heldere dag geniet je zo het beste van een prachtige wolkenlucht en ’s avonds heb je het mooiste uitzicht op de sterrenhemel. Op het gebied van polycarbonaat is onze heldere variant het beste aan te raden.

Polycarbonaat platen terrasoverkapping

9. Veiligheid

Of je nu onder dakplaten zit van gehard en gelaagd veiligheidsglas of polycarbonaat; je zit altijd veilig onder een Gumax® terrasoverkapping. Dit is vooral te danken aan de strip van verenstaal in de dakgoot. Door deze oersterke staalsoort zijn alle terrasoverkappingen van Tuinmaximaal bestand tegen een last van wel 80 kilo per vierkante meter. Dit biedt bescherming tegen zware aardbevingen, wind tot orkaankracht en verse sneeuw.

10. Condens

Condensvorming is alleen zichtbaar in polycarbonaat platen, omdat door het kunststof waterdamp kan binnendringen. Dit natuurlijk verschijnsel verdwijnt na verloop van tijd weer vanzelf. Bij glazen dakplaten is van condensvorming geen sprake. In de praktijk is condens vooral zichtbaar bij heldere polycarbonaatplaten als er plotselinge weersveranderingen zijn, bijvoorbeeld als het regent. Bij opaal en IQ-polycarbonaat valt condensvorming nauwelijks op. Als je zeker geen last van condens wilt hebben, kies dan voor glazen dakplaten.

Twijfel je nog steeds?

Heb je dit artikel gelezen maar twijfel je nog steeds over het daktype? Vraag dan een gratis samplepakket aan, bekijk onze fotogalerij, neem contact op met onze klantenservice of bekijk onze virtuele showroom